Alkotói, produkciós támogatás

Évente 1-2 nagyobb táncszínházi produkció és 2-4 térspecifikus előadás születik az Alapítvány támogatásával saját művészei, valamint hazai és külföldi vendégművészek bevonásával. Az előadások premiere legjellemzőbben Budapesten a Nemzeti Táncszínházban történik, a tér-specifikus előadások pedig a város bármelyik izgalmas pontján, a vidék nevezetes pontjain, valamint a természetben láthatók.

A táncszínházi produkciók mellett az Alapítvány anyagi segítséget nyújt évente 2-3 kortárs zenemű létrehozásához
és évi egy kiállítás létrejöttéhez.

Az Alapítvány fő Támogatója a BATARITA TÁRSULATnak. Batarita a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett. Munkái szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, azon belül a butoh filozófiájához. Alkotásai során arra törekszik, hogy az Ázsiában szerzett tapasztalatait beépítse a magyarországi munkáiba, az itthoni impulzusokkal pedig átszője a kinti munkáit. Darabjai ettől izgalmasak, és ez teszi lehetővé, hogy az előadásai elindítsák a kultúrák közötti kapcsolatteremtést. A Társulat előadásai Magyarországon országszerte és a világon több mint 20 ország, több mint 50 városában bemutatásra kerültek már.

A Batarita Társulat eddigi NEMZETKÖZI KOPRODUKCIÓban elkészült alkotásaihoz neves művészeket hívott meg Japánból, Koreából, Mexikóból, Thaiföldről, Romániából, Taiwanból és Nigériából.

Bővebb információ: www.batarita.com

Oktatás, képzés

WORKSHOPOK

Az Alapítvány művészei rendszeresen tartanak workshopokat, vezetnek kurzusokat, mentorálnak fiatal, tehetséges művészeket művészeti intézményekben, Főiskolákon, Egyetemeken, fesztiválokon, magán szerveződésekben, Magyarországon és külföldön egyaránt, mint például: Németországban, Svájcban, Belgiumban, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában, Dél-Koreában, Thaiföldön, Szingapúrban, Japánban, Kínában, Ecuadorban, Mexikóban és Nigériában, stb.

ARTIST IN RESIDENCE

Az Alapítvány segítséget nyújt művészei részére hazai és nemzetközi szakmai kurzusokon, művészeti „residency” programokon való pályázáshoz, részvételhez. Ennek eredménye képpen az Alapítvány művészei a legjelentősebb nemzetközi szervezetek alkotói ösztöndíjait nyerték el, úgy mint:

  • Hooyong Performing Arts Center, alkotói ösztöndíj, Korea
  • Japan Foundation – Uchida Fellowship Program, Japán
  • Royaumont Foundation, Kagura Scholarship, Franciaország
  • Unesco-Aschberg, alkotói ösztöndíj, Bangkok, Thaiföld
  • DanceWEB, Bécs, Ausztria
  • Cie Ixkizit, alkotói ösztöndíj, Párizs, Franciaország
  • CPI-SIDance Exchange 2012 –  a Koreai Kulturális Minisztérium rezidens programja, Szöul, Korea, stb.
KÉPZÉS A FELSŐOKTATÁSBAN

Az Alapítvány művészei tanárként, vendég professzorként több felsőoktatási és/vagy művészeti képzést nyújtó intézményben is tanítanak, tanítottak. Többek között a Liszt Ferenc Zeneakadémián, a Színház és Filmművészeti Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Metropolitan Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, a Dance Centre School of Performing Arts-ban Bangkokban, Thaiföldön, Xian Conservatory of Arts-ban Kínában, stb.

Forgalmazás

A bemutatót követően a repertoáron lévő produkciók folyamatosan vendégszerepelnek, hazai és nemzetközi fesztiválokon mutatkoznak meg. Így jutottak el az Alapítvány égisze alatt létrejött előadások a magyarországi helyszínek mellett Tokióba (J), Tottoriba (J), Jokohamába (J), Narába (J), Matsuébe (J), Kamihoshikawába (J), Bangkokba (TH), Ratchaburiba (TH), Chiang Maiba (TH), Párizsba (FR), Royamountba (FR), Kaliszba (P), Bytomba (P), Krakkóba (P), Prágába (CZ), Pozsonyba (SK), Szófiába (BG), Szmoljanba (BG), Bourgaszba (BG), Bécsbe (A), Berlinbe (D), Düsszeldorfba (D), Schlossbröllinbe (D), Szöulba (KR), Munmakba (KR), Jejura (KR), Tongyeonba (KR), Daeguba (KR), Ulleundora (KR), Buszanba (KR), Xianba (CN), Chengduba (CN), Shanghaiba (CN), New Yorkba (US), Mexikó városba (MX), Guadalajaraba (MX), Guanajuatóba (MX), Puerto Vallartába (MX), Tulumba (MX), Quitoba (EC), Stockholmba (SE), Bitolába (MK), Lagoszba (NE), Palicsba (SR), Szingapúrba (SG), St.Gallenbe (CH), Kászonaltíz (RO), stb.

Programszervezés

Az Alapítvány 2009. óta szervezője és rendezője  a BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálénak és turnéprogramjának, amit Magyarországon Budapesten és vidéken, valamint Kelet-Európában bonyolít le. Fesztiválról fesztiválra nemzetközileg jelentős előadókat, előadásokat hív meg, megteremti egy-egy nemzetközi koprodukciós alkotómunka lehetőségét, kiállítást, filmvetítést, workshopokat, elméleti előadásokat, közönségtalálkozókat szervez. Az Alapítvány célja ezzel a fesztivállal a hídéptés Ázsia és Európa között, így a meghívott művészek és tanárok ugyan a világ minden pontjáról érkeznek, de legnagyobb számban mégis Ázsiából.

Bővebb információ a fesztivál honlapján található: www.bodyradical.com

Támogatók